Proiectul „O șansă europeană pentru copiii români” oferă în perioada de vară, tabere pregătire pentru beneficiari.  Fiecare copil care se instruiește pe componenta „Șansa la Demnitate”, dorește să facă parte din lotul selecționat pentru aceasta.

In condițiile practicării sporturilor de munte (escaladă alpină, tiroliană,etc), la astfel de tabere, este nevoie de câteva cunoștințe de bază despre primul ajutor în caz de accident.

Instructorii  de cascadorie și arte marțiale, din cadrul proiectului nostru, oferă copiilor principalele noțiuni de prim ajutor în cazul accidentelor.

Ei află că  într-o astfel de situație, in primul rând este necesar să știe ce trebuie și ce nu trebuie făcut, pentru că dacă persoana care acordă primul ajutor nu are aceste cunoștințe, se poate întâmpla ca, în loc să ajute, dimpotrivă, sa accentueze suferința, putând chiar provoca apariția unor complicații care să întârzie vindecarea.

Persoana care acordă primul ajutor trebuie sa dea dovadă de calm și stăpânire de sine, să evalueze rapid situația și dacă se impune, să dea  primul ajutor imediat.

In acordarea primului ajutor este recomandabil să limiteze pe cât este posibil orice manevră care accentuează suferința accidentatului, mișcările strict necesare trebuie să fie blânde, precise și simple. De exemplu, transportul unui accidentat trebuie organizat cu prudență si indemanare, astfel incat să nu zdruncine, să nu agraveze suferința. In caz de traumatism (lovitura violentă, cădere) este absolut necesar să nu se mobilizeze regiunea traumatizată, să nu se efectueze tracțiuni sau alte manevre asupra ei. Nu sunt indicate nici încercările de a pune osul țn poziția normală îin caz de fracturi. Acestea sunt manevre dificile care necesită o pregatire specială.

Având în vedere că în majoritatea cazurilor, accidentul ne surprinde pe munte și nu dispunem de  materiale speciale, acționăm fără să avem asupra noastră materiale tehnice de transport, este absolut necesar să cunoaștem câteva din mijloacele improvizate folosite la transportul accidentatului. Acestea pot fi confecționate din: o coardă ce se va folosi pentru a transportul in spate al accidentatului, confecționarea din coardă sau cordelină împletită a unei tărgi, confecționarea unei tărgi dintr-un hanorac in care s-au introdus bețe rezistente, o raniță căreia i s-au făcut două găuri pentru transportul în spate al accidentatului, o cracă solidă ce poate fi folosită la transport prin târâre etc.

Pentru ca intervenția să fie promptă și să poată fi acordat un prim ajutor de calitate, anuntarea unui accident trebuie să cuprindă: locul, posibilități de acces, conditii meteo, ora la care s-a petrecut accidentul, numarul accidentaților, diagnosticul prezumtiv, dacă până la ora anunțării i-a fost acordat primul ajutor, datele celui care anunță accidentul (nume si prenume, adresa, locul de la care face comunicarea), la numărul de urgență 112.