The Door – România

Fundația noastră umanitară este una dintre primele fundații constituite in Romania după 1990, cu activități preponderente în ajutorarea persoanelor aflate în situații de dificultate.
În 1999 am dat în folosință Centrul de la Mogosoaia destinat adapostirii copiilor aflati in situatii de dificultate.
Centrul este autorizat din punctul de vedere al legislatiei Europene si acreditat de Ministerul Muncii Familiei si Solidaritatii Sociale pentru serviciile pe care le ofera copiilor avand o capacitate de 24 de locuri.
Copiii sunt repartizati in plasament de catre Comisia de Protectia Copilului a judetului Ilfov. Personalul care deserveste centrul este specializat si indeplineste conditiile prevazute de lege.

In 2010 la centrul de la Mogosoaia sunt gazduiti un numar de 17 de copii, baieti si fete cu varste cuprinse intre 8 si 20 ani care dispun de conditii de locuit, servirea mesei, educatie si petrecerea timpului liber.

 

Copiii traiesc ca intr-o familie cu activitati specifice de zi cu zi.

Ei merg la scoala din Mogosoaia, isi fac temele de casa sub supravegherea atenta a educatoarelor si participa la toate actiunile desfasurate de clasa lor. In situatia in care urmeaza sa participe la actiuni initiate de scoala, temele de casa includ pregatirea actiunilor, prezentarea regulilor de buna purtare si comportamentul specific acestor actiuni. In programul educational extrascolar sunt incluse si alte tipuri de educatie specifice grupelor de varsta; igiena individuala, curatenia locului de studiu sau de joaca, manipularea deseurilor si altele.

Pe timpul vacantelor, copii au lectii speciale cu profesorii de la scoala in scopul completarii golurilor in cunostinte. Cursurile se desfasoara pe grupe de varsta specifice claselor si se bazeaza pe recapitularea intregii materii predate pe parcursul anului scolar.

Sunt tratate cu aceeasi seriozitate atat pregatirea teoretica cat si cea practica. Se pune accent pe crearea deprinderlor pentru lucru manual si autogospodarire.

Ca rezultat al muncii lor, din cei 16 copii scolari, 13 au luat premii s mentiuni la sfarsitul anului scolar si premii obtinute la alte concursuri.

La concursul de desene specifice sarbatorilor de Paste au obtinut 6 diplome.

Dupa indeplinirea atributiunilor scolare, copiii folosesc timpul la alte cursuri, cum ar fi lectiile de pian, de dans latino, limbi straine si religie.

La serbarile organizate cu prilejul sarbatorilor de iarna, bazat pe cunostintele dobandite, copii au interpretat colinde si cantece cu acompaniament de pian.

Copii care au varsta peste 12 ani fete si 14 ani baieti, urmeaza cursuri teoretice si practice de invatare a unor meserii, cum ar fi croitorie-broderie, prelucrari mecanice, vulcanizare, sudura in atelierele scoala pe care le are centrul de la Mogosoaia. Aceste lectii sunt predate de maistri instructori si contin evaluari periodice pentru verificarea cunostintelor dobandite.

 

 

In pregatirea pentru o viata independenta si reintegrarea in societate, copii urmeaza cursuri de pregatire generala in lucrul pe computer, in lucrari de secretariat, in pregatirea si servirea hranei, in intretinerea si curatirea imbracamintei si incaltamintei.

Lucrarile de intretinere si reparare ale cladirii sunt facute si cu ajutorul copiilor, care se implica in orice actiuni pe care le pot duce la indeplinire sub indrumarea personalului specializat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un interes deosebit este manifestat de copii in derularea lucrarilor exterioare de gradinarit, curatarea zapezii sau de crestere a animalelor de curte.

Avand in vedere caracterul umanitar al fundatiei, copii participa activ cu intiative de intrajutorare a semenilor. Cu ocazia calamitatilor sau a misiunilor de distribuire de ajutor umanitar, ei colecteaza jucarii sau carti si deleaga un reprezentant al lor care participa la actiune si povesteste la intoarcere ceea ce a vazut si invatat.

Folosind microbuzul donat de asociatia „Operazione Sorriso”, am organizat excursii cu grupuri de copii care s-au evidentiat in activitatea scolara si cea din centru.

Pe timpul vacantelor copii au participat la tabere de creatie.

O parte din timpul liber al copiilor este folosit in pregatirea spectacolelor organizate de Craciun sau cu ocazia zilelor de nastere. Datorita calitatii spectacolelor copii au fost invitati pe diverse scene.

Pe parcursul anilor, copii au fost vizitati de numeroase oficialitati din tara si strainatate, printre care amintim pe Excelenta sa Dl. Ambasador Danielle Mancini.

Pentru obtinerea acestor rezultate, personalul fundatiei participa la seminare,i instructaje profesionale si dezbateri periodice .